DE DRUIVENRASSEN

Hoeveel ken jij er?

A

albarinho: een typisch Portugese druif met het aroma van appel,  fresia’s. De druif, die een dikke schil heeft, geeft een redelijk goed rendement en het alcoholgehalte van de wijnen is vrij hoog. De wijnen hebben fruitige aroma’s waarbij appel doorgaans de overhand heeft. De druif houdt van een bodem van leisteen of graniet en heeft waarschijnlijk DNA-verband met de Rieslingdruif. De druif is vooral van grote waarde in Portugal en Spanje. In de streek van de Vinho Verde  is de druif het belangrijkst voor de witte wijnen maar ook in Rias Baixas (Galicië) worden topwijnen geproduceerd van deze druif. Meestal wordt daarvoor een systeem van ‘emparrados’ (pergola’s) gebruikt.

arthiri: een typische Griekse druif die overal in Griekenland verspreid is. Er worden traditionele streekwijnen van gemaakt met een eenvroudig karakter.

airén: een witte druif die een wijn geeft met een hoog alcoholpercentage (12 tot 14%). Komt veel voor in Spanje in de Valdepeñas en La Mancha. Maar ook elders op de wereld goed verspreid.

aligoté: een witte druif vooral te vinden in Frankrijk vooral Chablis en Bourgogne Alligot Bouzeron. Komt ook voor in Roemenie en Moldavië. Deze druif geeft wijnen met een licht kruidig karakter. Aroma van noten, citroen en appel.

Alvarinho: synoniem voor de albarinho

Alvarin Blanco: synoniem voor de albarinho

Auxerrois:  synoniem voo Malbec

Azal Blanco: synoniem voor de albarinho

 

B

barbera: is een typische  druif uit Piemonte. Met deze druiven maakt men bijvoorbeeld de Barbera d’Alba en Barbera d’Asti. Gedijt goed op alle bodemsoorten en heeft een hoge zuurgraad. Geeft een grote opbrengst en wordt gebruikt als ingrediënt in zuurarme wijnen. Het aromapalet bestrijkt kersen, bramen, frambozen, pruimen en rood fruit.

baidor: deze druif kan je zien als het kleinere broertje van de muscat.  Heeft dikke ronde bessen met een dun ambergeel velletje en een lichte muskaatsmaak. De aroma’s die je kan terugvinden zijn: kaneel, rozijnen, sinaasappel.

Baunois: Naam die in de Chablis aan de Chardonnay-druif wordt gegeven.

bonarda: deze druif komt voor in Piemonte Italië en krijgt daar de naam bonarda piemontese. Er zijn twee klonen met de naam bonarda di gattinara en bonarda novares. Ook kom je de naam uva rara, croatina bonarda di gattinara en bonarda di cavaglia tegen. Deze duivensoort was lange tijd niet meer gebruikt, maar maakt nu haar come-back. De bonarda gedijd wel al jaren goed in argentinië waar de bodemgesteldheid en het klimaat voor deze druif gunstiger zijn dan in Italië. De wijn van de kleine druiven is geconcentreerd. Kenmerkend zijn  het  rood fruit, de zachte tannines en de mooi uitgebalanceerde zuurgraad. Wat betreft de aroma’s hebben we het over bessen en kersen..

breton: de naam die in de Touraine gegeven wordt aan de cabernet franc. Ze kreeg daar die naam naar de naam van de man die de druivenplant meebracht uit de Bordeaux.

 

C

cabernet franc: dit is een typische Bordeauxdruif. Ze wordt soms gebruikt  om de wrange smaak van de cabernet sauvignon mee te verzachten. In St. Emilion en Pomerol is hij de ideale metgezel van de dominerende merlotdruif.  In de Loire-vallei zorgt deze druif dan weer voor de typische zwartebessen smaak in de Chinon en Bourgeuil. Het is een snel rijpende druif. Soms wordt deze druif ook de breton genoemd.  Wat betreft aroma’s vinden we hier aardbeien, bessen, frambozen, rood fruit, zwarte bessen en iets aardse geuren zoals potlood en aardappelschil.

cabernet sauvignon: dit is ongetwijfeld de belangrijkste rode Bordeaux-druif. Het is een edele druif die zorgt voor een diep gekleurde rode tannine rijke wijn.  Het is een langzaam rijpende druif. Wat betreft aroma’s kunnen we het hier hebben over cederhout, chocolade, eucalyptus, hooi, kersen, zwarte bessen, tabak,….

carinho Branco: synoniem voor de albarinho

calego: synoniem voor de albarinho

Caladoc: De Caladoc druif is ontstaan door een kruising tussen de Grenache Noir en de Malbec druif. De Fransman Paul Truel heeft deze druif ontwikkeld in opdracht van de universiteit van Montpellier. Dit ras groeit in het zuiden van Frankrijk en heeft de neiging laat te rijpen. Over het algemeen is deze druif niet gevoelig voor ziektes en de druiven zijn middelgroot. De wijnen van de Caladoc druif hebben een donkere kleur, een goede structuur en hebben een lang bewaarpotentieel.

calingo: synoniem voor de albarinho

cariñena: velen zullen zeggen dat dit een  typisch Spaanse blauwe druif is, die vaak samen met de garnachadruif in de Rioja wordt gebruikt. Dat is juist, maar het is ook een druivensoort die vroeger in de Corbières erg veel gebruikt werd, dan een tijd bijna van de kaart verdween en die nu terug aan haar come-back bezig is bij heel veel bio-boeren. Geeft krachtige evenwichtige wijnen. Wat  betreft de aroma’s moeten we hier zeker peper, pruimen en struikgewas vermelden.

carmenère: men gaat ervan uit dat deze druif mogelijk verwant is aan de merlotdruif. Ongeveer 125 jaar geleden was deze druif nog volop aangeplant in de Bordeaux.  Maar door gevoeligheid voor ziektes is ze zo goed als uitgestorven. Maar er is een kentering op komst en hier en daar (zeker in de côtes de Castillon) vind je terug wijnboeren die investeren in deze carmenère. De druif is voor de phylloxera-plaag in Chili geimporteed, waar er het door gunstige klimaatomstandigheden zeer goed doet en veel aangeplant is. Door de gelijkenis met de merlot staat de carmenère veel tussen de merlotdruiven tot grote verrassing van menig wijnbouwer. Onderzoek heeft echter aangetoond, dat het geen merlot is. De carmenère is een later rijpende druif en heeft iets vollere aroma’s dan de merlot en geeft mooie, gemakkelijk toegankelijke, ronde wijnen. Vandaar dat wijnen Grenache, Syrah en Merlot door veel mensen als goed bevonden worden. Wat betreft de aroma’s moeten we hier zaken vermelden als zwart fruit, laurier, leer, truffel, kreupelhout, vijgen, chocolade, ….

cencibel: synoniem voor de tempranillo die aangeplant wordt in Zuid- en Midden-Spanje en het Zuiderse puntje van de Rousillion

chardonnay: dit is de meest gekende witte druif van Frankrijk. In Bourgondië worden uiteenlopende chardonnay-wijnen gemaakt, van de droge Chablis, de rokerige Maconnais en de weelderige wijnen uit de Cote d’Or. Het is ook een belangrijke druif in de Champagne. In Chablis heeft hij de bijnaam “beaunois”. In Duitsland is hij ook bekend als weisser Clevner. Maar ook op de rest van de wereldbol is deze druif aanwezig. In die mate zelfs dat het woord ‘Chardonnay’ synonime geworden is in het (Amerikaans)Engels voor ‘een glas witte wijn’. Typische aroma’s hier zijn de ananas, de boter, de appel, citrusfruit, mango, noten, room, ….

chasselas: De Chasselas Blanc is een witte druivensoort gebruikt voor de vinificatie van wijn, maar wordt ook wel gebruikt als tafeldruif. Er zijn theorieën die beweren dat de druif al in de Egyptische oudheid voorkwam. De Franse ampeoloog Pierre Galet ziet het als een oorspronkelijke soort uit Zwitserland. In het Zwiterse kanton Valais noemt men deze druif de fendant. Vooral langs het Meer van Genève wordt zij veel verbouwd. De hiervan gemaakte wijn wordt vaak gebruikt in kaasfondue en het begeleiden ervan. Het totale Zwitserse areaal van deze druif beslaat daar ruim 4.000 ha.In Duitsland heet de druif Gutedel. De meeste wijnstokken, ruim 1000 ha, staan in de deelstaat Baden. Langs de Franse Loire wordt deze variëteit ook verbouwd. Gemengd met de Sauvignon Blanc levert het daar de “pouilly-sur-Loire” op. In de Savoie  wordt zij ook verbouwd. Vanwege de wat lage zuurgraad wordt deze druif in de Elzas niet meer aangeplant. De wijn krijgt hier – door deze lage zuurgraad – te weinig kracht. In het totaal zijn in Frankrijk nog een 12 ha te vinden in de Côtes du Rhône (waar deze drujif gebruikt wordt voor de Châteauneuf-du-pape) en bij Prieuré Saint-André in Roquebrun (Saint-Chinian). In Turkije verbouwt haar merendeels als tafeldruif. Voorts wordt de druif voor wijnbouw verbouwd in Californië en Australië. In Nieuw-Zeeland is deze druif een belangrijk onderdeel voor zoete wijn.

chauché gris: als trousseau gris is hij bekend in de Jura en als gray riesling in Californië. Het is een mutatie van de rode trousseau, gebruikt voor witte wijn. Ooit waren er  zesduizend hectare wijngaard (nu nog maar 650 ha.) aangeplant, in Couarde-en-Ré, een dorp op het Ile de Ré voor de kust van de Charente, maar is daar sinds de 18e eeuw verdwenen. Deze lang verloren gewaande druif is nu (her-)ontdekt.

chenin blanc: de chenindruif is afkomstig uit de Loire-vallei. Chenin-wijnen zijn meest fris en dorstlessend. In Zuid Afrika heet deze druif droë steen. De aroma’s die bij deze druif het meest naar voor komen zijn: abrikoos, amandelen, honing, meloen, peer, perzik,… .

cinsault: is een van de druiven uit het Zuiden van Frankrijk. Door producenten in de Vin de Pays d’Oc mag er vanaf 2006 behalve rosé, ook rode wijn van worden gemaakt. In het verleden het meest aangeplante blauwe druivenras in Zuid-Afrika. Toen (ten onrechte) bekend onder de naam hermitage. Deze levert soepele en toegankelijke wijnen op, met wat zwoel fruit. Wordt veel gebruikt om te vermengen om wijn een wat steviger, kruidiger karakter te geven. Van aroma’s vinden we zwarte peper, struikgewas, leer en tabak terug.

courtiller musqué:  beter gekend als muscat Précoce de Saumur.

cot: synoniem voor Malbec in de Cahors

 

 

D

dornfelder: evenals de kerner is de dornfelder gecreëerd op het proefstation in Weinsberg (D), genoemd naar de wijnteler Imanuel Dornfelder. In Duitsland in grote hoeveelheden aangeplant maar ook in Vlaanderen en Nederland. Een druivenstok met grote opbrengst van bijna zwarte trossen. Geeft wijnen met een zachte afdronk Zou niet misstaan als tafeldruif. (aroma : bramen, groene paprika, perzik, vlierbessen, zuurkers).

droë steen: synoniem voor de chenin blanc

 

E

elbling: deze druif zou je de  cabernet franc van Duitsland kunnen noemen. Het is een druivenras dat door de Romeinen werd meegenomen naar de Moezel. Er worden wijnen van gemaakt met veel sappigheid en fruit.

early saumur Frontignan: synoniem voor de Précoce de Saumur

 

  F

fendant: Zwitsers synoniem voor de chasselas.

 

G

gamay : dit is de typische Beaujolaisdruif die in deze streek voor 98% is aangeplant. Gamay-wijnen worden best jong gedronken en zelfs de beste crus kunnen niet langer dan een paar jaar worden bewaard. Wat betreft de aroma’s vermelden we: aalbessen, aardbei, banaan, kersen, zwarte bessen,….

gamza: synoniem voor kardaka

garganega: dit is een Italiaanse druif, aangeplant rond het middeleeuwse stadje Soave. Hier worden mooie witte Soave-wijnen van gemaakt, waarbij minimaal 85% garganega moet worden gebruikt, aangevuld met pinot bianco, chardonnay, trebbiano di soave of trebbiano di toscana.

garnacha: Een in Spanje veel voorkomende druif die een hoge opbrengst heeft. De wijnen die van deze druif worden gemaakt zijn krachtig. Veel gebruikt in de Rioja, Navarra, Taragona en Toledo. Wat betreft de aroma’s vermelden we peper, pruimen, rozijnen, rood fruit, …

gewürztraminer: deze roodachtig-gele druif komt voor in de hele Elzas. Van oorsprong is ze afkomstig uit Griekenland en via Zuid-Tirol in de Elzas en Duitsland gekomen. Deze druivensoort wordt tegenwoordig geoogst in onder andere de Elzas, Duitsland, Spanje, Hongarije, Macedonië, Griekenland, Oostenrijk, Italië, USA, Australië, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika en zorgt voor goudgele exotische wijnen met een uitgesproken, soms muscaatachtige, smaak. De typische rozengeur en lange afdronk is meestal in droge, pittige wijn te vinden, maar ook heerlijke dessertwijnen. In Hongarije heet deze druif tramin. Wat betreft de aroma’s vermelden we zeker banaan, gekookt fruit, gerookt spek, kaneel, lychees, rozenwater, tropisch fruit,….

gray riesling: synoniem voor de trousseau-druif

grenache: deze druif komt over de hele wereld voor en wordt gebruikt om te vermengen met andere soorten om meer body, alcohol en een aardbeien-fruitigheid te geven aan bijvoorbeeld de Chateauneuf-du-Pape uit de Rhone-vallei. In verband met zijn zoetigheid dient hij als basis voor vins-doux-naturels van de Roussilion. Wordt ook gebruikt in de rosé-wijnen van de Languedoc en Saint-Chinian. In Spanje heet hij garnache en wordt wel met tempranillo in de Rioja-wijnen gebruikt.

grauburgunder: afkomstig uit Bourgondië en een mutatie van de blauer spätburgunder. Ook bekend als pinot gris, pinot grigio, tokay pinot gris, malvoisie, malvasier en vooral in Zuid-Duitsland als ruländer. Een zekere Ruland had hem ontdekt in een verwilderde tuin en werd hierna gebruikt voor zware, bodyrijke en meestal milde wij. Van aroma’s vermelden we voornamelijk peren, honing, ananas, zoethout, ….

gutedelin Duitsland de naam van de chasselas-druif

 

H

huxelrebe: een kruising van gutedel en courtillier musqué en genoemd naar zijn eerste grootschalige planter Fritz Huxel in Westhoven (D). Bijzonder geschikt voor hoog geclassificeerde aromatische edelzoete wijnen, die soms bessen levert zonder pitten. Bij de aroma’s stippen we aan: honing, meloen, mango, ….

 

k

kadarka: de meest aangeplante blauwe druif in Hongarije is de kadarka. In Bulgarije wordt deze druif de gamza genoemd. Van aroma’s stippen we aan: bramen, bosbessen, kruidnagel,…

kékfrankos: de Kékfrankos  is een druif die in zowel Hongarije, Oostenrijk als Zuid-Duitsland is aangeplant. Er worden wijnen van gemaakt met veel pit en fruitigheid. In Hongarije worden er fris-zure wijnen met een langere gistingsduur gemaakt. Ook uitstekend geschikt voor rosé’s. De aroma’s die we hier terugvinden zijn bramen, zoethout, zwarte bessen, ….

kerner: is een  witte druif, kruising van trollinger en riesling die in Duitsland is aangeplant in de Pfalz en Rheinhessen. Geeft wijnen met accenten van appel, ananas, citrusfruchten. Van aroma’s vinden we appel terug en citroen, druiven, perzik, …

kurtie: synoniem voor de Précoce de Saumur

kurtile Rannii: synoniem voor de Précoce de Saumur

              

L

leopold III:  deze druif wordt algemeen beschouwd als de beste tafeldruif. Is goed herkenbaar aan het platte steeltje van de bessen. De trossen zijn zeer groot en de donzige bessen buitengewoon dik (gemiddeld 40 mm doorsnee) en vast. Ze “knappen” in de mond en zijn zeer lekker.

Lemberger: synoniem voor de kékfrankos

 

M

macabeo: een witte druif uit Spanje (heet ook wel viura) waarvan voor 90% frisse witte Rioja-wijnen worden gemaakt. Wordt in grote hoeveelheden gebruikt voor Spaanse mousserende wijnen (Cava). Ook gebruikt voor witte Côtes de Roussillon. Als aroma tref je hier vooral ‘bloemen’ aan.

malbec: ook wel auxerois is een blauwe druif die in de Bordeauxstreek Blaye en Côtes de Bourg vooral wordt toegepast als zachtmaker. In Cahors is dit de bepalende druif. Een waaier van aroma’s gaande van bessen, laurier, kersen, specerijen naar diergeuren, chocolade en kreupelhout.

malvasia: een witte druif uit Griekenland die daar aromatische wijnen voortbrengt maar ook in Spanje (Valencia, Zamora en de Canarische eilanden) voor wijnen zorgt met een individueel karakter.

marsanne: is een typische ‘Rhônedruif’ die wijn met behoorlijk veel kleur en body en een tamelijk lage zuurgraad oplevert. Marsanne vormt de basis van noordelijke witte Rhônewijnen, zoals bijvoorbeeld Saint-Joseph, Crozes-Hermitage en Saint-Péray. Hij verdringt daar de roussanne, waarmee hij overigens ook wel wordt geassembleerd. Marsanne is ook steeds meer te vinden in Languedoc. Al sinds lang is hij in Australië present. Daar vinifieert men hem in de regel puur.

malvasier: synoniem voor de graubourgunder of pinot gris

malvoisie: synoniem voor de graubourgunder of pinot gris

marselan:  is een uit 1961 daterende kruising tussen cabernet sauvignon en grenache. Deze druif mag vanaf 2006 worden gebruikt door producenten van Vin de Pays d’Oc voor rode wijnen.

mataro: in Californië synoniem voor de mourvèdre

mavrodaphne: is een druif waar veel  Griekse dessertwijnen worden van gemaakt met een alcoholpercentage van 15% en hoger. Een veel voorkomende wijn bij Patras aan de baai van Corinthië.

merlot: is een blauwe druif. Qua hoeveelheid de belangrijkste druif in de Bordeaux. In de Medoc en Graves zorgt hij voor het verzachten van de cabernet sauvignon.  Wat betreft aroma’s kunnen we vermelde,: bont, bramen, chocolade, drop, kreupelhout, truffel, vijgen, zoethout, zwarte bessen,  leer,….

mourvèdre: is nog meer dan de grenache een uitgesproken Mediterrane soort. Komt waarschijnlijk uit Spanje, uit de omgeving van Murviedro (Valencia) en van Mataro (Catalonië). Mourvèdre is een veeleisende druif die absoluut warme, beschutte plaatsen nodig heeft en die rijke wijnen met veel alcohol en tannine produceert. Hij staat vooral aangeplant in Spanje en verder ook in Zuid-Frankrijk. Daar maakt hij in de regel deel uit van assemblages met grenache, syrah (de Typische GSM-druiven) etc. Mourvèdre is wel de belangrijkste soort in de Provencaalse appellation Bandol. Buiten Europa is hij aangeplant in Australië en Californië, waar hij meestal mataro wordt genoemd. Wat betreft de aroma’s vinden we voornamelijk bessen, chocolade, leer en wild.

müller-thurgau: is in Duitsland  de meest aangeplante druif met ongeveer 25.000 ha. Het is een variant die door Dr. Herman Müller uit Zwitserland omstreeks 1882 door kruising van de riesling en de silvaner (of van twee rieslingvarianten) tot stand is gekomen. Het is een van de basisdruiven in de bekende Liebfraumilch, waaraan zgn. süsreserve wordt toegevoegd. Voor hoogwaardiger wijnen kiest men veelal de naam rivaner ivm het slechte kwaliteitsimago van de müller-thurgau.Wat betreft aroma’s vinden we hier lichte kruidtonen, bloemig, muskaatfruit, …

müllerrebe: synoniem voor de pinot meunier

muscat: deze druif is verantwoordelijk voor de zoete en bloemrijke geur en druivensmaak in de vin doux naturel uit de Roussilon, de Muscat de Beaumes-de-Venise uit de Rhone. In opkomst zijn de droge Muscats uit het Franse Zuiden. Het opsporen waard zijn ook de droge muscats/muskateller uit noordelijker contreien zoals de Elzas, de Pfalz, Baden en Oostenrijk. Als kwalitatief beste geldt de muscat blanc à petits grains, met als goede tweede de muscat d’alexandrie. Om nog even bij benamingen te blijven, synoniemen in het Spaans, Italiaans en Duits zijn respectievelijk moscatel, moscato (mascato) en muskateller. Voor de aromas noeteren we voornamelijk abrikoos, citrusfruit,…

muscat blanc à petits grains: geldt als de beste muscatsoort

muscat d’alexandrie: geldt als de tweede beste muscatsoort

Muscat Précoce de Saumur: is een witte druif die voor het eerst geteeld werd door Auguste Courtiller (1795-1875).

 

N

nebbiolo: dé tweede edele druif van Italie, en de ambassadeur van de Piemontese wijn, waaruit men onder andere de Barolo (Koning van de Italiaanse wijn), Barbaresco, Roero Nebbiolo, Langhe Nebbiolo en Nebbiolo D’Alba, Gatinara, etc … maakt. Het is een laatrijpende druif die de basis vormt van de DOCG wijnen. Wat betreft de aroma’s onderscheiden we paddenstoelen en animale toetsen.

negroamaro: is een blauwe druif die in Apulië in Italië zorg draagt voor zeer intense en krachtige wijnen. Het zijn op dit moment wijnen die worden gezien als de Amarones van het Zuiden. Voorwaarde is echter wel, dat de druiven volrijp moeten zijn alvorens er wijn van te maken, omdat er anders onaangename aromas van kool en thee ontstaan met een bittere smaak. De druif heet niet voor niets ‘de donkere bittere’. Van aromas ontdekken we vanille , rijpe kersen,krenten, tabak en gebrande toetsen.

 

O

ortega:  deze druif is en creatie van Hans Breider in Würzburg (D) en genoemd naar de Spaanse! Filosoof José Ortega y Gasset, is heel aromatisch met meestal zeer hoog mostgewicht. Wat betreft aroma’s vinden we honing, perencompote, rijpe bananen en gedroogde abrikozen.

oremus: volgens geschiedschrijvers is Mâte Szepsi Laczkó, een priester aan het hof van Zsuzsanna Lorátffy, in 1630 enkele weken later met de oogst begon omdat hij bang was voor een Turkse aanval. De oremusdruiven hingen uitgedroogd aan de stammen. Hiervan werd de eerste Hongaarse dessertwijn gemaakt die men Aszú noemt. Wijn gemaakt van 25 kg Aszú moes en 136 liter most is ook bekend als Tokaji.

 

P

palomino: dit is een witte druif die vooral wordt gebruikt voor de sherry. Een druif met een hoge opbrengst en hierdoor in heel Spanje wordt aangeplant. Buiten Cádiz ook wel “jerez fino” genoemd. Noten overheersen de aroma’s.

pedro ximenez: is een witte druif met een hoog suikergehalte. Wordt veel in de D.O. Jerez aangeplant en is een typische Sherrydruif.

phoenix: de phoenix is een modern ras en heeft een hoge resistentie tegen meeldauw en valse meeldauw. Het is een kruising tussen de bacchus en de seyve villard 12-375. De Phoenix staat ook bekend onder de naam GA49-22, naar het instituut Geilweilerhof waar het ras gekweekt is. De bessen zijn ook als tafeldruif te gebruiken vanwege de redelijke grootte en hebben een heerlijke frisse smaak met een vleugje muskaat. In Duitsland is de stok sinds 1996 goedgekeurd voor het maken van kwaliteitswijnen en wordt hij vanaf die tijd ook zeer veel aangeplant.

pinotage: is een blauwe druif uit Zuid-Afrika die is ontstaan uit de pinot noir en de hermitage (ook wel cincault of cinsaut). Cinsaut werd in Zuid-Afrika – ten onrechte – ‘hermitage’ genoemd, vandaar de samengestelde naam pinotage. Het is een vroeg rijpende druif die soepele fruitrijke complexe wijnen voortbrengt. De betere soorten (Bellingham, Groot Constantia en Wildekrans) hebben een groot rijpingspotentieel, net als cabernet sauvignon. Wat betreft de aroma’s kunnen we aanhalen: amandelen, banaan, bessen, frambozen, pruimen, rood fruit, snoep, veenbessen en viooltjes..

pinot gris: is een blauwgrijs tot bruinrood kleurende druif die over de hele wereld meerdere gedaanten heeft. Is rond 1400 naar Hongarije overgebracht; hier heet hij szürkebarát waarvan men de beroemde Tokay maakt. In de Elzas maakt men om naamsverwarring te voorkomen de zgn. tokay pinot gris-wijnen. Smakelijke wijnen met een hoge zoetgraad en een stevig alcoholpercentage. In Duitsland heet deze druif ook wel grauburgunder of rülander. In Italië pinot grigio. Wat betreft de aroma’s noteren we: noten, rook, ananas, groene bonen en zoethout.

pinot grigio: synoniem voor pinot gris.

pinot meunier: is een oorspronkelijk rode druivensoort. Het is de meest geplante champagne-variëteit samen met pinot noir en chardonnay. De druivensoort is goed bestand tegen lente-vorst, omdat hij later bloeit dan de chardonnay en de pinot noir. De druiven worden gebruikt in de champagne om karakter en levendigheid toe te voegen. In Duitsland heet deze druif schwartzriesling of müllerrebe.

pinot noir: is een Bourgondische druif die ook met succes in de Champagne wordt gekweekt en daar bijdraagt aan zeer complexe wijnen. Aroma’s: aardbei, bis, diergeuren, frambozen, gekookt fruit, rood fruit, ….

petit manseng: is een curiosum uit de Sud-Ouest, maar wat voor een! Sterk aromatisch van karakter, met frisse zuren, kortom : zeer uitgesproken. Beleeft daarom terecht een comeback. Petit manseng is hoofdbestanddeel van ‘exotische’ wijnen als Jurançon (zowel droog als laat geoogst zoet), Pacherenc du Vic Bilh en Irouléguy

prekos de Kurtilé: synoniem voor de Précoce de Saumur

 

R

riesling: volgens de Franse appellation-wetten mag hij enkel en alleen worden verbouwd in de Elsas. Hij zorgt hier voor een hele reeks verschillende wijnen, waarvan de goudkleurige riesling met zijn bloemen en honingbouquet de bekendste is. In Duitsland komt deze druif op de tweede plaats na de müller thurgau en is al te vinden sinds 1477. In de 16e en 17e eeuw is hij over geheel Duitsland verspreid. Van aroma’s vermelden we abrikoos, appel, bloemen, citroen, grapefuit, limoen, perzik, petrolium.

robola: van deze druiven worden de vermaarde gelijknamige witte wijnen in Griekenland gemaakt met een heel eigen iets bittere smaak, maar zeer fruitig en met onverwacht lange afdronk.

rolle: een druivensoort die gekweekt wordt rond de Bassin de Thau in Frankrijk. Is een synoniem voor de Vermentino

rondo: één van de vele nieuwe rassen sinds de door professor dr. Müller gekweekte mülle-rthugau druif. Rondo heeft redelijk grote trossen met diepblauwe bessen die, als ze lang blijven hangen, een hoog suikergehalte ontwikkelen. De druif is nog niet goedgekeurd voor het maken van kwaliteitswijn. In Nederland al met succes aangeplant en geeft wijnen die in kwaliteit niet onderdoen voor buitenlandse rode wijn. Wat betreft de aroma’s vermelden we bloemen, druiven…

roussanne: is een  druivensoort voor witte wijn. Meest gebruikt in de Rhône, Saint-Chinian, en de Zuidfranse Midi. Roussanne rijpt laat en dat kan wat problemen opleveren in sommige koudere gebieden. Tegenwoordig ook aangeplant in andere landen zoals Australie en Zuid-Afrika. De wijnen zijn geurig, fruitig, kunnen iets kruidig zijn en hebben een goed potentieel om te ouderen.

rülander: Een van de vele namen die de pinot gris  heeft gekregen.

 

S

sangiovese: dit is de belangrijkste blauwe druif van Italië. Er worden uiteenlopende wijnen van gemaakt zoals : Chianti, Vino Novello en Brunello di Montalcino. Het is een langzaam rijpende druif, die ook is aangeplant in Californië bij Sonoma, Atlas peak en Beringer. Wat betreft de aroma’s noteren we: iris, viooltjes, kersen en zwarte bessen.

sauvignon blanc: in de Loire-vallei is hij een belangrijk ingredient voor Sancerre en de Pouilly-Fumè. Het is ook een belangrijke druif in droge Bordeaux wijnen. Van aroma’s kunnen we vermelden: ananas, asperges, grapefruit, kruisbessen, passievrucht, zwart fruit.

scheurebe: de meest succesvolle “nieuwe” druivensoort, die een kruising is van de silvaner met de riesling (kweeknummer S88) en gecreëerd door Georg Scheu in 1916. De druif geeft een van de beste kwaliteitswijnen met predikaat : Kabinett – Spätlese – Auslese – Beerenauslese – Trockenbeerenauslese en Eiswein. Bijzonder kenmerkend zijn de geuren en sterke smaakaroma´s, zoals bloemen, maracuja, perzik, mango, citroen.

schwartzriesling: een druivensoort met vele namen. In Frankrijk is het de pinot meunier (de champagne-druif) en in Duitsland heeft hij ook nog de naam müllerrebe.

schiava grossa: synoniem voor de trollinger druif

semillon: de belangrijkste druif in de Bordeaux. Het is een druif met een hoog alcoholgehalte en weinig zuren. Semillon met “nobele rot” is basis voor de zoete Sauternes-wijnen. Wat betreft aroma’s vermelden we zeker: abrikoos, ananas, bloemen, honing, perzik, rozijnen en sinaasappel.

siegerrebe: gecreëerd door Georg Scheu in 1929 met een kruising van gewürztraminer en madeleine angevine. De naam is verkregen door de opvallend vake eerste plaatsen bij proeverijen. De siegerrebe heeft een krachtig bouquet met veel extracten en wordt meestal gebruikt voor Auslesen, Beerenauslesen en Trockenbeerenauslesen. Wat betreft de aroma’s vermelden we : rozenbloesem, honing, muskaat, acaciabloesem, gedroogde abrikoos, mango.

silvaner: deze druif is afkomstig uit Oostenrijk en bekend sinds 1700. Het is een van de oudste druivensoorten met grote opbrengst. Rijpt iets eerder dan de riesling en is bijzonder geschikt voor delicate droge wijnen. De silvaner is veelvoudig gebruikt als kruising voor diverse nieuwe druivensoorten: bacchus; morio-muskat; müller-thurgau; rieslaner enz. De middelgrote druif heeft een neutraal bouquet met zachte zuren en geeft een stevige droge wijn. Typische geuren van kruisbessen, hooi, peren, karamel en rook van gebrand hout of getoast brood. Wat betreft de aroma’s vermelden we appel, perik, bloemen en citrus.

szürkebarát: synoniem voor pinot gris.

syrah: het is een donkere druif die zorgt voor wijnen met een hoge kwaliteit, diepte en duurzaamheid. De wijnen hebben een fruitige ietwat peperige smaak. We herkennen een hele serie aroma’s: aardbei, bosbessen, bramen, drop, chocolade, kruidnagel, peper, pruimen, rood fruit, truffel, wild, zwarte bessen.

 

T

tannat: De tannat is een raar geval en dit omwille van z’n karaktereigenschappen en om z’n verspreiding. Hij groeit enkel in het Franse Zuidwesten, met name in Madiran, en in Uruguay. Hij zorgt in Madiran voor stoere wijnen met veel kleur en een lading tannines. De naam tannat zou zelfs direct afgeleid zijn van die tannines. Het zijn wijnen die letterlijk en figuurlijk ‘getemd’ moeten worden, maar die ook veel karakter te bieden hebben! Ze kunnen goed tegen opvoeding op nieuwe eiken vaten en rijpen bovendien goed.
Baskische emigranten hebben de tannat rond 1900 meegenomen naar Zuid-Amerika. In Uruguay is hij zelfs de ‘nationale’ druif geworden. De Uruguayaanse versie van de tannat smaakt in de regel heel wat minder tanninerijk dan die uit Madiran.

tempranillo:  is een blauwe druif met een uitstekende kwaliteit en heel veel aroma waardoor hij een van de toppers is van alle Spaanse druiverassen. Deze druif heeft meerdere namen : ull de llebre, cencibel, tinto fino, tinto del pais en tinta de toro en wordt gezien als een echte Riojadruif. Voor de aroma’s noteren we: aardbeid, bessen, chocolade, leer, pruimen, ….

tibourin: deze druif werd reeds door de Romeinen aangeplant en stond zelfs op de oevers van de Tiber. Het is één van de typische Provençaalse wijnrassen. Produceert een heldere, licht kleurige rosé met een typische fruitsmaak en een hoog alcoholgehalte (13 tot 15%). Deze druif typisch voor de regio rond Saint-Tropez is kenmerkend voor de rosé daar en smaakt naar typisch Provencaalse kruidigheid. De wijnen zijn echter niet geschikt om te bewaren.

tinto fino: synoniem voor de tempranillo.

tinto del pais: synoniem voor de tempranillo.

tinta de toro: synoniem voor de tempranillo.

touriga nacional: een blauwe druif die is aangeplant in de Portugese Dourostreek. Geeft prachtige volle fruitige wijnen die minstens 18 maanden oud moeten zijn voor verkoop met minstens 11% alcohol.

tramini: synoniem voor gewürztraminer

trebbiano: een witte druif die al stamt uit de Romeinse tijd en is in geheel Italië te vinden is. De wijnen hebben een uiteenlopend karakter van aromatisch tot neutraal (Frascati, Orvieto, Soave). Wordt ook gebruikt als basis van cognac en almagnac. In Frankrijk ungi blanc genoemd. We vermelden als aroma: abrikoos.

trousseau: is een blauwe druif uit de Franse Jura die donkerrode wijnen geeft. Het is een vrij alcoholische druif met een stevig aroma van rode bessen.

trollinger: is een blauwe druivensoort die ook bekend is onder de naam Vernatsch en Shiava Grossa. Het is in Tirol en de Duitse deelstaat Baden-Wurtemberg een populaire druif vanwege zijn aanpassingsvermogen en zijn hogfe rendement. De druif geeft een wijn met veel fruit die jong gedronken moet worden.

 

U

ull de llebre: synoniem voor tempranillo

ungi blanc: Franse benaming voor de trebbiano druif

 

V

venus: is een blauwe pitloze druif van Amerikaanse afkomst. Kleine compacte trossen met redelijk grote bessen. Goede smaak, fruitachtig. Rijpt half september.

verdicchio: is en typische Italiaanse druif waarvan heerlijke goudgele vol fruitige sappige wijnen worden gemaakt met een fragiel bouquet.

vernatsch: synoniem voor de trollinger druif

viognier: is een witte druif die momenteel nog schaars is aangeplant maar steeds meer terrein wint in het Rhônedal, Languedoc en Australië. De wijnen hebben een ronde smaak met weinig zuren. Wat betreft de aroma’s vemelden we abrikoos, bloemen,  citroen, kamperfoelie, mango, peer, …

viura: synoniem voor de macabeo

vranac: is een blauwe druivensoort uit Montenegro en wordt gebruikt om rode wijn te maken. De vranac geeft een rode wijn van hoge kwaliteit, met een levendige robijnrode kleur. Het is een veelzijdige wijn en is goed te combineren met diverse maaltijden en gerechten. Wat betreft aroma’s vermelden we rode bessen, nootmuskaat en peper.

 

W

weisser Clevner: synoniem voor de Chardonnay

weisser … : De weisser clevner en de weisser of weiss burgunder zoals deze druif in Baden-württemberg en de Pfalz heten zijn dezelfde druif die wereldwijd pinot blanc heet. Wat betreft de aroma’s vermelden we ananas, appel, boter, citrusfruit, mango, passievrucht, tropisch fruit, ….

weiss burgunder: zie hierboven

 

 Z

zinfandel: is een belangrijke blauwe druif in Californië. Er worden uiteenlopende wijnen van gemaakt zoals white zinfandel, blush wine maar ook fruitige rosé. Er worden op kleine schaal portachtige wijnen gemaakt en je kunt natuurlijk ook traditionele op eiken gelagerde wijnen vinden. Door onderzoek is vastgesteld, dat de zinfandel dezelfde druif is als de in Italië (Apulia) verbouwde primitivo ook wel gioia genoemd. Er is een grote gelijkenis met de uit Kroatië afkomstige plavac mali. Van aroma’s vermelden we: bessen, nootmuskaat, peper, pruimen, rozijnen, …

 

 

The Winestore

Brugsestraat 29
8020 Oostkamp

T. +32 478 380 146
info@tire-bouchon.be

MA – DI
enkel op afspraak

WOE
12.30 - 18.00

DO
9.00 - 17.00

Vrij
12.30 - 16.30

Zat
10.00 - 17.00

Geef ons een belletje!

Heb je een vraag? Stel ze maar !